Az alábbi indexek a hedge fundok teljesítményét mutatják be stratégiák szerint csoportosítva. A kiindulópont 2003 áprilisa, amikor a piac egy komoly mélypontot ért el és nagy, a mostani válságig tartó, felívelésbe kezdett.

Hedge fundok teljesítménye stratégiák szerint és inv. grade bond index:

Szembeötlő, hogy a nyersanyag stratégiák kivételével minden stratégia rosszabbul teljesített mint a befektetési minősítésű (investment grade) kötvények. Van egy olyan érzésem, hogy a mediákban felkapott egy-két kiemelkedő hedge fund teljesítményét szem előtt tartva a felületes szemlélő hajlamos felülbecsülni a hedge fundok átlagos teljesítményét.

Természetesen felmerül az a kérdés is, hogy ilyen teljesítményért érdemes-e évi 2%-os fix díjat és 20%-os síkerdíjat fizetni.

Érdekes, hogy a merger arbitrage stratégia évről évre hozott egy nagyon stabil 7% körüli hozamot. Ezen a területen talán tényleg létezhetett valamiféle arbitrázs lehetőség -- az arbitrázs hozamok ugye nem korrelálnak a piaci hozamokkal. Ennek a stratégiának a hozamai arra is emlékeztetnek, hogy hedge fundba igazából nem feltétlenül azért fektet az ember, hogy orbitális hozamokat érjen el, hanem azért, hogy legyen a portfoliójában valami, ami nem korrelál a többi eszközzel. Említésre méltó, hogy a legtöbb stratégiához képest a makro stratégia se bukott olyan nagyot a válság alatt. A makro hozamok azonban azóta lefelé tendálnak.

Az S&P 500 ezen a grafikonon jobb oldalt úgy 1.500 magasságában lenne, tehát a legtöbb hedge fund stratégia ez idő alatt a részvénypiacot is alulteljesítette.

Az indexek a Hedge Fund Research HRFX index családjából valók.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr662669070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TopK 2011.02.18. 17:35:35

nem tudom az investment grade index adatok honnan vannak, de nekem gyanús, hogy 2008-ban nem szakadt be, pedig akkor összeomlott az IG piac, pl. az LQD ETF bő 20%-ot szakadt ami fent van az meg semennyit.

Az azonban igaz, és nincs benne semmi meglepő hogy a legtöbb HF-be értelmetlen pénzt rakni

penzugyimesek 2011.02.22. 21:32:18

@TopK: ez egy globális IG index, az általad citált LQD ETF amerikai.

Bár az LQD ETF valóban esett 20%-ot a Lehman csőd után, de ezt az esést követő két hónapban vissza is nyerte. Éves szinte a 20%-os esés meg sem jelent.

www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=LQD:CI

TopK 2011.02.22. 21:50:00

Értem én, de a tiéteken egy pont egy hónap, és mégsem látszik az inv grade beesése, ez hogy lehet?

penzugyimesek 2011.02.22. 21:58:49

@TopK: Ahogy mondod, egy pont az egy hónap, tehát látszania kéne a 20%-os esés. Azért nem látszik, mert ez nem egy amerikai, hanem egy globális index -- még pár emerging markets IG kötvény is van benne. Ez a cikkből sajnos nem derült ki, úgyhogy köszi a kommentet. Remélem így most már kicsit tisztább a kép.

De az S&P 500-hoz is hasonlíthajuk a dolgok. Az, mint írtam, 1.500-nál lenne jobb oldalt.
süti beállítások módosítása