Piacok

2012.04.23. 18:24

46,3-ra csökkent az áprilisi német feldogozóipari PMI (Purchasing Manager Index). Mit jelent mindez?

http://www.markiteconomics.com/MarkitFiles/Pages/ViewPressRelease.aspx?ID=9445

A PMI szorosan követi a GDP-t (bruttó hazai termék), a fenti esetben a német PMI a német GDP-t, és ezért az egyik legfontosabb havi adat. Tudni kell, hogy amire a statisztikai hivatalokban összeteszik a GDP adatokat, addig eltelik országtól függően egy, de inkább két hónap. Tehát a márciusi negyedéves német GDP például csak májusban kerül nyilvánosságra. A PMI segítségével viszont egy szinte azonalli képet kapunk a gazdaság aktuális helyzetéről. Ha pedig a PMI egy adott hónapban 50 alatt van, az azt jelenti, hogy ebben a hónapban nagy valószínűséggel zsugorodott a gazdaság.

És ha már a német gazdaság is zsugorodik, ahol a legkevésbé van szükség megszorításokra, akkor mi lesz itt Spanyolországban és Olaszországban? (Azért mindig csak a spanyolokkal és olaszokkal jövök egyébként, mert ez a periféria két legnagyobb gazdasága. Igen, a görögök csődbe mentek, igen, Portugália bajban van, de a görög / portugál gazdaság viszonylag kicsi. Európa megveszi kilóra. Spanyolország és Olaszország viszont együttesen az eurózóna össztermékének egyharmadát adja. Őket kell figyelni.)

Gyengék a makroadatok, esnek a tőzsdék. A spanyol részvényindex olyan mélyen van mint 2003 közepén, ami nem kis szó. Bele is fogok nézni az ottani részvényekbe, megnézni, mikor érdemes beszállni. Ha a görög út a minta, akkor semmikor, viszont ha jön valami ECB mentőakció a la 3-year LTRO, akkor venni kell. És kell hogy jöjjön valami pozitív impulzus. Ha két akkora gazdaságot mint a spanyol és az olasz hagynak összeomlani, akkor az egész eurózóna megy velük a lefolyón...

http://finance.yahoo.com/q/bc?s=^IBEX&t=my&l=on&z=l&q=l&c=

Érdekes mód az euró egész jól állja a sarat.

http://finance.yahoo.com/q?s=EURUSD=X

Szerencsére nincs európai részvényem. Részvénykitettségem csak az USA-ban van, dollárban. Azért lett ez így, mert nem akartam az eurózónához nyúlni. Sajnos az USA részvények is estek, de nyilván nem akkorát mint európai társaik, hisz a mostani esést nagyrészt az európai problémák hajtják. Az is segít, hogy dollárban van a kitettség, mert ha gyengül az euró, akkor ugye az, akinek dollárban van a pénze nyer.

Végszónak talán annyit, hogy rossz a helyzet (az eredeti megfogalmazás cenzúrázva), de megint minden olcsóbb lett.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr914468921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása