6,7%-nál jár a spanyol tíz éves hozam. Ez nem lesz így sokáig fenntartható. Érik egy újabb beavatkozás, bejelentés valamilyen formában. Hónap végén találkozik az Európai Tanács (az EU-s állam- és kormányfők a tagok).

http://www.bloomberg.com/quote/GSPG10YR:IND

A spanyol államnak idén még durván száz milliárd eurónyi államkötvényt kell refinanszírozni. Az a kintlevő államadósság nagyjából egy tizede. Az újonnan kiadott tíz éves kötvényekre kell 6,7%-ot fizetni, míg az összes kintlévő kötvénynél a kamatteher ennél még jóval alacsonyabb. Részben azért, mert ezek a kötvények még alacsonyabb kamatszinteknél lettek kibocsátva. A lejáró kötvényeket viszont most már drágábban lehet csak refinanszírozni. Minden refinanszírozással emelkedik tehát a teljes adósságra mért kamatteher.

 

Kiegészítés: Első olvasatra talán meglepő, hogy amikor legutoljára tavaly decemberben csúcsot ütöttek az állampapírhozamok (akkor Olaszországban volt nagyon magas a kamatszint), megérte belevenni a kockázatosabb eszközökbe (pl. részvénybe). December végén jött ugyanis a hároméves LTRO (long term refinancing operation), amivel az ECB komoly likviditást pumpált az európai bankrendszerbe, és a piacok ezután jól teljesítettek. Mivel kétségtelen, hogy most is lesznek még újabb mentőakciók és válságkezelésre irányuló bejelentések, a mostani hozamcsúcsok ellenére nem egyértelmű, hogy bele kéne-e adni a kockázatosabb eszközökbe.  

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr434584012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása