Heti viccek

2012.03.15. 20:32


Heti vicc 1:

Az alábbi hirdetésben devizaspekulációra buzdít egy hazai brókercég:

Gabi, ez nem vicces, ez fantasztikus. Lájkoltam is rögtön. De Svájcról már halottál, nem? Nem hallottál? Nem baj... lényeg... van egy ilyen svájci frank alapú hitel, jó alacsony a kamat, meg még a törlesztőrészleted is csökken, ha erősödik a forint. Gyakorlatilag shortolod a frankot.

Szépen megfogalmazták: a devizaspekuláció annyi, mint "élvezni a devizapiac előnyeit". Mik is az előnyei? Hogy ez egyik legnehezebben előrejelezhető piac? Ha tíz évre betolom a pénzem egy diverzifikált blue chip részvény portfolióba, akkor legalább valószínű, hogy lesz értéknövekedés. Ez a legtöbb devizáról nem mondható el. De sok szerencsét mindenkinek! Vegülis a mi Sorosunk is legyőzte a Bank of England-ot (spekulációs támadásával elég durva font leértékelést kényszerített ki 1992-ben és úgy volt poziciónálva, hogy ebből profitáljon). 

 

Heti vicc 2.
 
Tízenkét év munkaviszony után lemondott egy Goldman Sach-es Vice President (gyakorlatilag sorkatona) és életének új fejezetét azzal kezdte, hogy küldött  egy nyílt levelet a New York Times-nak  "Miért hagyom ott a Goldman Sachset" címmel.
 
 
Összefoglalom: A Goldman régen még az ügyfelek javát szolgálta, de azóta megváltozott a céges kultúra: most már csak az számít, hogy minél jobban lehúzzák őket. 
 
"I can honestly say that the environment now is as toxic and destructive as I have ever seen it."
 
Odáig fajultak a dolgok, hogy a fiatal pályakezdők már csak azt kérdezték tőle: "Mennyit kerestünk ezen az ügyfelen?"
 
"These days, the most common question I get from junior analysts about derivatives is, “How much money did we make off the client?"
 
Azt gondolnánk, hogy ennél rosszabb már nem is lehet, de igen. Még az is előfordult, hogy egy-két bróker a hátuk mögött idiótának titulálta az ügyfeleket.
 
Over the last 12 months I have seen five different managing directors refer to their own clients as “muppets,” sometimes over internal e-mail. 
 
Nahát, nahát... milyen kis genyó cég lett ez a Goldman Sachs. Azt nem tudom, hogy régen tényleg jobb volt-e a helyzet, de az azért elgondolkodtató, hogy a szerzőnek tizenkét évbe tellett, hogy rájöjjön: a Goldman Sachs a pénzcsinálásról szól. Nem is merek belegondolni, hogy mit fog érezni, amikor ráébred, hogy más bankoknál is ez a helyzet. Hát még akkor mi lesz, ha a szerző végül rájön, hogy igazából a pénzügyi szektoron kívüli cégeknek is nyíltan a profittermelés a céljuk.
 
Hogy azon miért kellett kiborulni, hogy egy banknál valaki megkerdézte, hogy kerestek-e pénzt egy ügyleten, azt végképp nem értem.
 
Bár a vállalati etika egy rettentően fontos dolog, az egyáltalán nem meggyőző tálalás és a nyilvánosság ilyen fajta szükségtelen keresése miatt nekem ez a levél a hét vicce. Ja, az okozott kár több száz millió dollárban mérhető, ha azt nézem, hogy mennyit esett a Goldman árfolyama a többi bankhoz képest a levél nyilvánosságra kerülése után.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr64319112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.10. 11:18:21

"Ja, az okozott kár több száz millió dollárban mérhető, ha azt nézem, hogy mennyit esett a Goldman árfolyama a többi bankhoz képest a levél nyilvánosságra kerülése után."

Azt hiszem, ez a lényeg, ezt a "szent" embert valószínűleg megvette egy másik bank/brókercég.
süti beállítások módosítása