Számomra a pánik túladottságot jelent, amikor érdemes beszállni. A márciusi japán földrengésbe megérte belevenni, hamar visszamásztak a részvények.

A mostani részvénypiai esés viszont nem egy pánik eredménye. Komoly fundamentális okok vannak arra, hogy miért forognak a részvények 10-20%-kal alacsonyabb árakon mint egy hónapja. Nyilvánvalóvá vált, hogy a USA / Európa eddig lassabban nőtt, mint reméltük, és a kilátások is jelentősen rosszabbodtak. Komolyan megnövekedett egy újabb recesszió esélye. Egy 50%-os valószínűség se irreális, ha konkrét számokról akarunk beszélni.
 
Az USA az első félévben éves szinten kevesebb mint 1%-ot nőtt (1. negyedév: 0.4%-ot, 2. negyedév: 1,3%), míg a trendnövekedés kevéssel 3% alatt lenne. Bár ez már a múlt, ezek az adatok mégis azért fontosak, mert az USA gazdaság olyan mint egy nagy Boeing: vagy száll legalább 300 km/h-val, vagy zuhan. Tanulmány készült arról, hogy ha az USA növekedés 2% alá lassul, akkor jelentősen megnő a recesszió esélye. 2% alatti növekedésnél ugyanis nő a munkanelküliság, ami a fogyasztáson keresztül tovább lassítja a gazdaságot, az pedig belép egy lefelé ívelő spirálba.
 
Európában múlt héten kaptuk a hírt, hogy a francia gazdaság a második negyedévben stagnált, ma pedig kiderült, hogy Németország a várt 0,5% helyett csak 0,1% negyedéves (tehát nem évesített) növekedést produkált. (Az eurozóna második negyedéves növekedése 0,2%.) Magyarországon is stagnálás volt.
 
Ezek a múltba tenkintő adatpontok. Mi a helyzet az aktuális indikátorokkal?
 
Az részvénypiaci esést a 50,9-es júliusra vonatkozó amerikai ISM Manufacturing Index-el kezdődött, ami azt mutatta, hogy a júliusi növekedési kilátások sem jók. Ez a havi adatpont azért érdekes, mert viszonylag aktuális képet ad a gazdaság helyzetéről. A harmadik negyedévre vonatkozó növekedés ugyanis például csak október végén kerül nyilvánosságra. Augusztusra már bejött a Empire Manufacturing Survey, ami csalódást okozott, és már három hónapja negatív. Európában nem igazán láttam augusztusra vonatkozó adatot.
 
Eközben az EKB bevásárlása komolyan lenyomta a spanyol és olasz hozamokat. Ezzel időt nyertünk, de strukturálisan nem oldódott meg semmi. A növekedés pedig úgy néz ki, nem fogja megmenteni a helyzetet.
 
Hova a tőkével?
 
Részvények: Egy további esés nagyon is benne van a pakliban, ha valóban jön a recesszió. Ha a makro-helyzet hirtelen javul, akkor viszont jön egy emelkedés. Én a részvényeket a mostani árakon egy dupla vagy semmi játéknak érzem. Inkább lefelé látok még potenciált, ugyanis az amerikai államkötvények elég brutális forgatókönyveket áraznak (alacsonyak a hozamok, mert alacsony lesz a kamatláb, ugyanis nem lesz növekedés).
 
Államkötvény: Senki nem hitt bennük, nagyon jól lehett velük kereseni, de mégsem mernék rájuk tenni. Nehéz a mostaninál alacsonyabb hozamokat viziónálni (amik tovább nyomná felfelé az árakat), de az USA-ban már a 3.0%-os hozamnál is ezt gondoltam, most pedig 2.3%-on a hozam.
 
Arany: A felfelé ívelő trend érintetlen. Meg lehet probálni meglovagolni. A sztori él: infláció lesz, mert csak így lehet megoldani a világgazdaság egyik fő strukturális problémáját, az eladósodottságot. El kell ugyanis inflálni a kormányok és a lakosság adósságait, hogy azok újra költekezhessenek. Persze a lufifujást is meg lehet látni a történetben, hiszen a anyag iparilag használhatatlan... bár likvid (például egy lakóházzal ellentétben) és véd az inflációtól.
 
Két ötlet: high yield vállalati kötvények, ezek jobban bírják a strapát mint a részvények, és feltörekvő piaci államkötvények helyi valutában. Folyt. köv. konkrét ETF-ekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr163158669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.17. 11:11:12

Ezt a cikket mint ha már olvastam volna valahol.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.18. 11:42:48

Ja, most esett le, ugyanitt pár nappal korábban láttam, csak a Portfolioról volt link, és nem esett le, hogy ugyanez a blog.

Amúgy jókat írsz, kár, hogy nincs sok látogatód.
süti beállítások módosítása