Én azt hittem, hogy a piacok megelőzik a hitelminősítő intézeteket, hogy a több ezer kötvénykereskedő, alapkezelő, és befektetési stratéga egy globális piacon jobban meg tudja határozni az USA állampapírok (és részvények) árát, mint egy maréknyi elemző egy hitelminősítő cégnél.

Első látásra úgy tűnhetett, hogy a Standard & Poor's döntése, amivel az USA állampapíroknak negatív kilátást adott, mégis hatással volt a piacokra. Napközben az amerikai részvénypiac volt 2%-os mínuszban is, és az újságok rögtön ok-okozati összefüggést véltek felfedezni a hitelminősítői döntés és a részvénypiacok mozgása között.

Viszont mivel egy ilyen hitelminősítői döntés elsősorban az adott ország adosságáról szól, az államkötvények árazására kéne a leközvetlenebbül hatnia. (A rengeteg a másodlagos hatás mellett.)

Ami érdekes, hogy bár volt egy kilengés, pár orával a Standard & Poor's döntése után az USA kötvényhozam már alacsonyabb áron cserélt gazdát, mint nyitáskor (a döntés nyilvánosságra hozatala előtt). A hozamnak márpedig a megemelkedett kockázati felár miatt emelkednie kellett volna, ha bárki is törődne a Standard & Poor's döntésével. Nyilván közben változhattak más tényezők is, amik befolyásolják a hozamot, de nem hiszem, hogy ezek ma ellensúlyozták volna a hitelminősítői döntés hatását, ha lett volna ilyen hatás.

Közben látom, hogy a részvények szépen visszamásztak. Már csak úgy 1% mínuszban van az S&P 500. 1%-ot olyan napon is esik, amikor az égvilágon nem történik semmi. Jelentéktelen a Standard & Poor's döntése.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr752838015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása