Mi lenne egy hátékony és egyszerű megoldás az európai adósságválságra John Paulson szerint? (aki egyébként idén nagyjából lefelezett egy sok milliárd dolláros befektetési alapot, de ez most irreleváns)

Paulson abból indul ki, hogy Olaszország és Spanyolország bár szolvens, likviditási válságban van. Ha elfogadjuk, hogy a két ország hosszútávon valóban szolvens, akkor következik, hogy az ECB-nek elegendő lenne ideiglenesen garanciát vállalnia az újonnan kibocsátott olasz és spanyol állampapírokra. Ez az ECB-nek nem kerülne semmibe és mindent meg is oldana. Ennyi.

Hogy működne a dolog? Az ECB bejelntené, hogy az elkövetkező két évben garanciát vállal minden az olaszok és spanyolok által újonnan kibocsátott állampapírra (mondjuk max. 10 éves papírokig, mindegy). Ez elég keményen lenyomná ezeken a papírokon a hozamokat (mondjuk 3%-ra, egy ECB által garantált kötvény vonzó), tehát a spanyolok és olaszok az elkövetkező két évben olcsón jutnának pénzhez. A csökkenő kamatkiadásoknak köszönhetően rögtön javulna is az államháztartási egyenlegük. Ők cserébe bevezetnék a nemzetközi közösség által diktált reformokat és mondjuk még fizetnének az ECB-nek évi 1% kamatot büntetésül. A reformoknak köszönhetően két év elteltével már javulnának a mutatóik. A lejáró kötvényeket is ki tudnák fizetni, hisz hosszutávon szolvensek, így az ECB-s garanciával végül nem élnének a befektetők, és az ECB az 1%-os büntetőkamat miatt még keresne is az ügyleten. (Két év után pedig, már jobb mutatókkal, az olaszok és spanyolok garanciák nélkül is képesek lennének finanszírozni magukat, hisz abból indultunk ki, hogy szolvensek.)

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/43c76028-2645-11e1-9ed3-00144feabdc0.html#axzz1ggnny229
 

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr743469242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása