Pár napja felírtam magamnak, hogy mit gondol négy neves befektetési bank az EURUSD árfolyam alakulásáról. Konkrétan az egy éves általuk várt fel- vagy leértékelődésről van szó.

 

Az EURUSD árfolyam egy éves várható alakulása:

  Credit Suisse+7.40%
  Barclays Capital+3.70%
  Nomura-4.30%
  UBS-7.00%

 

 

 

Ha a Credit Suisse-szel beszélek tehát, akkor jól öltözött elemzők egy öt oldalast elemzést a kezembe nyomva, a mondatokat gyönyörűen egymásba fűzve elmondják, hogy az elkövetkező egy évben az euró miért fog felértékelődni.

Az UBS-nél vagy a Nomura-nál viszont az ugyancsak felkészült brókerek pont az ellenkezőjét mondják, ha éppen őket kérdezem. Ha előtte nem beszélek a Credit Suisse-szel, akkor talán még meg is győznek.

Nem sokan veszik a fáradtságot, vagy áll szándékukban, hogy először minden bankot végigkérdezzenek és valahogy feldolgozzák a kapott ellentmondó információkat. Egy konkrét bank előrejelzésére viszont úgy tűnik, értelmetlen odafigyelni, mert ha vesszük a fáradtságot, akkor találunk más hasonlóan neves bankot, amelyik teljesen ellentétes előrejelzést ad. Az EURUSD esetében legalábbis úgy tűnik, most ez a helyzet.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr72750846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dézsàvü 2011.03.18. 21:08:37

Nem mondom, hogy a bankoknál rossz koponyák ülnek pénzügyi elemzőként. Néhányukat diákkorából is ismerem, de igazából kreatív, gyakorlatias, felhasználható és előrelátó tanácsot ne várj egyiküktől sem.(Akkor nem ott ülnének, kiszámítható magas jövedelemmel)

Ha viszont nincs jól hangzó titulusa az embernek a kutya sem figyel oda rá. (Talán ezért is volt annyi elnök-vezérigazgató sok kis bóvli Kft.-nél az elmúlt időszakban? Vagy pénzügyi tanácsadó, projekt-menedzser, stb. titulusok?)

penzugyimesek 2011.03.18. 22:17:15

@dézsavü: Egyetértek. Én sem gondolom, hogy az elemzők nem jó koponyák.

Szerintem ők nagyjából tisztában is vannak azzal, hogy valójában mennyire bizonytalanok a prognózisaiak. Ha ezzel mi mint ügyfelek is tisztában vagyunk, akkor nincs is semmi gond.

Az elemzők sajnos hivatalból kötelesek magabiztosan és meggyőzően előadni az éppen esedékes előrejelzésüket. Aki nincs "beavatva" az viszont nem feltétlenül tudja, hogy ezen a téren burjánzik a szemfényvesztés.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2011.03.19. 18:45:52

A jövőt nem lehet megjósolni. Sem a pénzpiaconkon, sem egyéb területen. Az ügyfelek viszont tippeket akarnak, hát kiszolgálják őket.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.03.22. 01:04:06

Az elemzők egy része szerintem manipulál is. Erdemes megnézni pl. mtelekomról mit mondtak február közepén az mtelekomról. oriasi kamu volt, de Q4 jelentesig esett az arfolyam eiatt.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2011.03.22. 10:29:31

@Zabalint: Ez így van, minden elemző a cége számára kívánatos irányba próbálja befolyásolni az elemzett instrumentum árfolyamát. Kevésbé likvid piacokon, például a BÉT kisebb részvényei esetén szinte biztosra lehet menni, hogy ha egy amúgy soha nem elemzett részvényről valamelyik bank, vagy bróker pozitív elemzést készít, akkor azt nagy tételben adni akarják, valószínűleg évekig esni fog az ára.
süti beállítások módosítása