Jól indult a február, új csúcson az S&P 500. Itt pedig közlöm a 2011 januárt záró piaci körképem. A grafikonokhoz fűződő bővebb magyarázat a poszt alján található.

A múlt hónapban keresni lehetett részvénnyel, feltéve, hogy nem a feltörekvő piaci, hanem a fejlett piaci fajtából volt nálunk. Az arany forwardokon elérhető teljes hozam viszont -6.2%-ra rúgott és gyengült a dollár is.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Összehasonlításképp közlöm a 2010-re vonatkozó adatokat, amikor szinte mindenben volt pénz. Jobban járt, akinek a DM (developed markets) helyett EM (emerging markets) részvénye volt. Az arany szárnyalt és még a kötvényesek is szép total return-nek örülhettek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akit érdekel a DM és EM részvények historikus relatív teljesítménye, annak ajánlom az alábbi grafikont. A "Ratio" elnevezésű adatsor emelkedése az emerging markets felülteljesítését jelzi a fejlett piacokhoz képest, míg egy csökkenő arányszám alulteljesítésre utal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elmúlt tíz év trendje, hogy az EM (emerging markets) jobban teljesít, 2010 októbere óta viszont a DM (developed markets) hozamok magasabbak.

 

A következő grafikon a Bund-dal (német államkötvénnyel) elérhető total return-t mutatja. Látható, hogy augusztus végéig, amíg estek kötvényhozamok, jelentős hozamot lehetett elérni kötvénybefektetéssel, viszonylag alacsony volatilitás mellett. Tavaly szeptembertől kezdve viszont a német kötvénytulajdonosoknak már veszteséget kellett elkönyvelniük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utolsóként pedig az arany forwardokkal számolt total return indexet szeretném bemutatni. Január hónap negatív hozamot hozott a befektetőknek, de volt már korábban több ilyen esés utáni további szárnyalás. Kiváncsian várom a folytatást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyarázat: Total return-nel számolok, tehát részvénybefektetésnél az osztalékhozam is rájön az árfolyamnyereségre. Ez egyedül az EURUSD-nél nem igaz, ahol a spot árfolyamok közötti különbséget számolom. A nyersanyagoknál a forward-okkal realizálható hozamokat közlöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr222631824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása