Mit gondolnák, ha az újságban arról olvasnák, hogy egy hedge fund manager 10 éve évi 40%-os hozamot nyújt a befektetőinek? Én nála akarnék befektetni.

 

Ez a poszt arról szól, hogy egyáltalán nem biztos, hogy érdemes.

 

Az agyunk a hozamokat látva levonja a nyilvanvalónak tűnő következtetést, hogy ez a manager képes hosszú távon is a piaci hozamoknál magasabb hozamok elérésére.

 

Arra már kevesebben gondolnak, hogy van olyan folyamat, ami kitermelhet 10 évig külösen jól teljesítő hedge managert úgy is, hogy a manager valójában semmivel nem tud többet a piacokról, mint egy átlag ember.

 

Hogyan lehetséges ez?

 

Vegyünk 2000 hedge managert, akik a kísérlet kedvéért semmit nem tudnak a piacokról és ahelyett hogy részvényt vennének, minden évenben egyszer elviszik a befektetők pénzét a kaszinóba piros-feketézni. A teljes tőkéjüket „befektetik”. A roulette asztalnál 50% esélyük van arra, hogy megduplázzák a pénzüket és 50%, hogy mindent elveszítenek.

 

A nagy számok törvénye alapján a managerek fele pirosra tesz majd, másik fele pedig feketére. Az első évben 1000 hedge fund manager megy majd tönkre, a másik 1000 viszont 100%-os hozamot ér el.

 

A második évben 500 hedge manager megy tönkre és 500 ér el pozitív hozamot (ők már két éve nyerő szériában vannak). A harmadik évben 250 hedge fund manager marad majd, akik már három éve nyernek (a többiek ugye tönkrementek). Itt látható, hogy az évek multával hány nyerő manager marad:

4. év: 125,   5. év: 62,   6. év: 31,   7. év: 15,   8. év: 7,   9. év: 3,   10. év: 1

A 9. évben már majd a három nyerő manager zsenialitásáról cikkeznek az újságok és a piacokról kérdezik őket. Szavukra az egész világ odafigyel majd. A 10. évben megírják, hogy a háromból két zseniális manager teljesítménye idén negatív volt, de egy még idén is teljesített.

 

Marad egy manager, aki semmit nem tud a piacokról, de 10 évig minden évben megduplázta a pénzét. Viszont ha neki adjuk a pénzünket, olyan mintha fej vagy írást játszanánk.

 

Csak az eredményt nézve nem igazán érthető, hogy egy manager, aki 10 évig évente 100%-os hozamot ért el, miért ne lenne a jövőben jó gazdája a pénzünknek. A háttérben lévő folyamatot ismerve viszont már tudhatjuk, hogy nem érdemes erre a managerre bízni a pénzünket.

 

A való világban sokszor csak az eredményt látjuk, nem tudjuk mi játszodik le a háttérben, és nem tudjuk, hogy egy nyertes managerre hány vesztes jut. Könnyen rossz befektetési döntést hozunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr402625951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TopK 2011.01.30. 20:30:40

Ez a klasszikus mese az, amit az akadémikusok is felhoznak. A probléma az hogy nem igaz. ugyanis a HF manager évente mondjuk 30-szor teszi fel a pénzt piros-feketére, azaz 10 év alatt mondjuk 300 szor, s ebből 200-szor a fekete jön be. Nagyon szép, és leegyszerűsített történet ez itt fent. Hamis

renaissanceman 2011.01.30. 21:30:49

Elég nagy butaság ami ebben a cikkben van. Az alapkezelés azért korántsem "piros vagy fekete játék". A múltbeli hozamok valóban nem garantálnak semmit, ennek ellenére inkább bízom arra a pénzem aki az elmúlt években sikeres volt. A cikk írójának meg meghagyom azokat a bef. alapokat amik már az első években feleznek!!!

penzugyimesek 2011.01.31. 19:34:16

@renaissanceman: Nem mondom, hogy az alapkezelés = piros / fekete. A poszt azt akarja bemutatni, hogy még ha az is lenne, és minden pusztán a szerencsén múlna, még akkor is lennének fund manager-ek, akik konzisztensen jól teljesítenek, megtévesztve ezzel a befektetőket.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.08. 22:12:01

@TopK:
Dehogynem igaz. Ugyanis gondolj bele, hogy ha ugyanezt duplázós taktikával számolnánk, azaz sokszor tesznek fel az egészből kis összeget, ha nem nyert dupláját teszik fel, ha nyer, újra az alaptétet. Bizonyítottan ekkor valamivel kisebb az esély az összeg megduplázására, mint 50%, lényegében annyit változtattunk, hogy a kockázatot szétbontottuk. Ezzel is ugyanez a történet leírható lenne. Szóval nem az a lényeg, hogy a példában csak egyszer tették fel a pénzt évente, még az sem lényeg, hogy teljesen hozzá nem értőkről van szó, lehetne kicsit vagy közepesen hozzáértőkről is szó, akkor meg még több maradna talpon, de ugyanúgy nem lenne érdemes pénzt bízni rájuk. A lényeg, hogy a nagy számok törvénye miatt biztosan lehetnek olyan hedge fund menedzserek, akik nem túl hozzáértőek, mégis jó hozamokat hoztak a múltban. Egyébként ha végiggondolod, fordítva is igaz lehet, olyanok is lehetnek, akik értenek hozzá, csak az elmúlt években szar volt az eredményük. Mert ha erre csak 0,1% esély van, akkor már 1000 menedszernél nagy az esélye, hogy legyen 1 ilyen.

TopK 2011.02.09. 07:12:20

Nem jól látod. A lényeg PONT az, hogy évente nem egy döntés van, hanem mondjuk 20. És 20 év alatt 400. mennyi az esélye, hogy ebből 300 fej és 100 írás? Számold ki. És mennyi az esélye hogy az 50000 valaha volt hedge fund managerből van 50 akinek ez kijött? 100 milliárd év alatt sem lehetnének ilyen "szerencsések". és pont ez a lényeg: ez nem szerencse, hanem tudás, és pont a valószínűségek igazolják ezt. és a példa amit akadémikusok találtak ki több évtizede ezért félrevezető

penzugyimesek 2011.02.09. 08:09:38

@TopK: TopK, én úgy látom, hogy teljesen igazad van. Ha a manager-ek több befektetési döntést hoznak, akkor valóban nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem csak a szerencsén múlott a jó teljesítményük. Annyit még hozzátennék, hogy:

1) Hány hedge fund van, ami 20 éve fennáll?

2) Az, hogy például a Nyilasi Alap, amiről korábban itt írtam, júniusban leshortolta a részvénypiacot, és azóta tartja a pozíciót, az hány befektetési döntésnek minősül? Persze vannak alapok, amik több pozíciót tartanak és valóban sok döntést hoznak. Kérdés azért, hogy végsoron ezek is nem-e egy lapra, például egy általános fellendülésre, tesznek-e egész évben.

3) Nap mint nap rengeteg hedge fund-ot zárnak be. Ez kicsit olyan dolog mint az autóbalesetek. Annyira mindennapos, hogy nem is írják meg az újságok. És a nagy alapkezelők is ezt a játékot játszák. A rosszul teljesítő alapokat bezárják, a befektetőknek pedig csak a jól teljesítő alapokat mutatják meg.

De jogos, amiről írsz. Ha egy alap sok döntés után is sikeres, akkor valóban bizakodóbbak lehetünk a manager tudását illetően.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.09. 09:30:59

@TopK:
De ezek nem fej vagy írás döntések. Mert nem bukja az összes vagyont, ha nem sikerül, mert akkor stop-al kiszáll. A példában teljesen hülye menedzserekről van szó, a valóságban senki sem teljesen hülye, tehát ha veszel 1 hozzáértőt, meg 1000 nem túl hozzáértő, de nem is síkhülye menedzsert, akkor simán lehet, hogy abból az 1000-ből 1 jobban teljesít, mint az 1 hozzáértő. Mégis az 1 hozzáértőre érdemesebb bíznom a pénzem.

A példa tényleg sarkítás, de a lényege az, hogy a tényleges működés ismerete nélkül, csupán a múltbeli hozamok alapján nem szabad hedge fundot választani.
süti beállítások módosítása