Egy kis gazdasági optimizmus

2011.12.16. 18:20

Mindenki nagyon pesszimista az európai gazdasági kilátásokat tekintve. Én is. Itt van rögtön három fő tényező, ami jövőre lenyomja majd a növekedést.

1. Fiskális megszorítás
2. Banki hitelvisszaszívás
3. Bizonytalanság*

Az 1. és 2. pontról sokan beszélnek, de ezeknek a tényezőknek a hatása gyakran nincs számszerűsítve, pedig érdekes lenne. Az UniCredit közgazdászai, akiket most az ex Goldman Sach-es Erik Nielsen vezet, viszonylag optimista számokkal áltak elő.

1. 2012-re 1.5%-os GDP-arányos fiskális megszoritást várnak az eurózónában (ez van bejelentve) és 0.5-ös fiskális multiplikátorral számolnak. Az eurózóna gazdasági növekedését tehát 0.75%-kal fogja visszafogni a fiskális szigor. De miért csak 1.5%-os megszorítás lesz? Arról van szó, hogy bár valóban oriási az európai kormányok adósságállománya, nem kell mindent rögtön visszafizetni. Már egy kisebb megszorítás is elég lehet ahhoz, hogy a hosszutávú adosságpálya vonzóvá váljon a befektetők számára (tisztelet a kivételnek, pl. Görögország - itt eurózónás átlagokról beszélünk: Olaszországban például 1.5%-nál nagyobb lesz 2012-ben a GDP-arányos megszorítás).

2. A European Banking Authority szerint a bankoknak €115 milliárd friss tőkére van szükségük. Ha feltételezzük, hogy ennek a tőkének csak 25%-át sikerül új tőke formájában bevonni, akkor ahhoz hogy a bankok mégis megfeleljenek a tőkekövetelményeknek, 8%-os hitelzsugorodásra lesz szükség. (Ha egy bank csökkenti a hitelállományát, akkor már kevesebb tőke kell neki. A teljes €115 milliárdra akkor lenne szükség, ha a hitelállomány változatlan maradna.) Egy ECB-s tanulmány szerint pedig 8%-os hitelzsugorodás kb. 0.7%-os GDP-zsugorodáshoz vezet.

De. Ha a €115 milliárd nagy részét sikerül tőke formájában bevonni, akár állami pénzek formájában, akkor kisebb lesz a hitelvisszaszívás és kisebb lesz a gazdaságot lassító hatás is.

Ezek alapján a számok alapján a 1. és 2. pontban említett hatások egyedül nem fogják jövőre összeroppantani a gazdaságot. A 3. pontra most nem térek ki.

 

*A bizonytalan gazdasági kilátások miatt mind a vállaltok, mind a fogyasztók elnapolják egyes kiadásaikat. A gyár nem vesz új gyártósort, mi pedig nem veszünk új autót. A gyártósort gyártó cégnél csökken a bevétel és elbocsátások következnek. Az elbocsátott dolgozók pedig a kimaradó kereslet okán kevesebbet költenek. Szépen átgyűrűzik a gazdaságon a bizonytalanságból eredő kereslethiány.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr143469156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása